Bahasa Inggeris

Mid Sem holiday yg tidak terlalu membosankan..
ade  jer hari2 kje nak dibuat..

bosan2 Anis ajar adik Bi.. hehe..
mngisi mase lapang dorang and mase cuti Anis juga..















Adik Anis lemah sgt dalam bi..
Dulu Anis pn lemah jugak.. mmg xminat lah bi ni..
Seingt dlu..mse skola rendah.. ckgu xpernah ajar pn grammar..
Nak buat ayat pun xreti.. past tense n present tense pn xreti nk beza..
kcian.. T_T

Nak ajar bi kene ade teknik..
bg budak mudah faham..
basic grammar tu penting,,bukan ikt sedap dgr jer taw..
stiap ayat kene ade huraian2 grammar nyer tertentu..
ade formula n jadual bg senang ingt taw..

Dah Masuk skola men pn berterabur lg ayat bi..
speaking tok sah ckap la.. 
kelu lidah xtau nak speaking ape..
 "yes'' ''No'' jer tahu..haha

masuk UIA baru lah faham sket grammar2 ni..
ade care senang upenya..
bila dah mantap grammar...
baru lah gna vocab canggih2..chewah :)
Pak cik Naz rajin ajar Anis bi..
Thanks :)

bila dah mahir n faham grammar bi ni barulah rase menyesal sangat mase kecik2 dlu..
kenapa la xdidedahkan sejak dulu lg mcm ni..ayyo.. T_T

skrg bi level6 di UIA..
Madam Suriati n Madam Haslinda adalah lecturer ku..

Esei Task 1 ku masih hancus!huhu
Masih di tahap band 4 or band 5..
xder skill dalam menganalis data

Esei Task 2 pulak Alhamdulillah band 7 setakat ni..
tp depend on tajuk la.. =)
dan  bila2 mase jer leh down..


Madam kate ''Anisdina,don't be stingy if your frens want to see your essay paper''

                                       Tulisanku yg xberape cantik :-(



Task 2 ni ade 4 Paragraph semuanya.
1.Pendahuluan : kene state kan dua thesis statement yg parallel

2.Body para 1:  ayat startnye mayb korang leh letak ''firstly'' 
dalam ni kene ade: 
                        - Topic Sentence (same mcm thesis iaitu isi pertama la)
                        - Supporting Details (huraian)
                        - Examples (beri la 1 or 2 contoh)
                        - Conclusion 1 (ni kira penutup bg prggan dua ni la)
                           guna ''thus'' or ''therefore''.

3.Body Para2: same mcm yg body para 1 la cuma ni isi yg ke2 lak.

4.Conclusion: Biase ayat 1st ialah ''in a nutshell'', ''in conclusion''
                       - kene buat kesimpulan sikit
                       - kene re-state balik thesis statement td (isi 1 n isi 2)
                       - pastu korang bg la suggestions, recommendations, or prediction.

utk dapat band 6:  
-jgn ade ksalahan grammar yg amat ketara so kena la alert dgn:
-Part of speech
-subject verb agreement
-Tenses yg correct : biasenya dlm task2 ni guna  present tense,present continuos, n present perfect.  mahir guna ayat pasif.
-dan lain2 la.. kalau boleh buat outline dulu sblm tulis karangan utk nampak karangan kiter teratur.

em.. Okay lah setakat ini dulu tips2 nye.. :)

YaAllah.. Anis n kawan2 mahu exempted bi kali ni  ;-(




Comments

Popular posts from this blog

Tudung Bulat, Akel, Bawal or Ariani ? Selendang Maybe ?

Pengalaman bersalin anak pertama (38 Weeks)

COMMITTEE MEMBERS LIST FOR TAARUF PROGRAMME 2011/2012