Posts

Showing posts from March, 2011

Tinta Tengah Malam

Image
Ku cuba melelapkan mata tapi xdapat.. Hafal balik surah al-mulk.. Lame xbca tanpa guna al-Quran jadi lupa pula..  Astaghfirullah..


skrg,bka blog pula.. bermanja-manja n memetik lappy ini.. sambil dgr nasyid background Anis pnya blog. mmg mendayu2. Baiklah, Kali ini just nak bercerita sikit ttg aktiviti dalam cuti ni.. 
skrg Anis sibuk dgn Mukhayyam Tarbawi for students pondok sekolah agama  (SMU Tarbiah Mardziah,Panchor) dekat dgn rumah Anis ni. Semalam Anis dan Wani shopping beli barang2 aktiviti dan hadiah2 utk pnceramah, fasi, commitees n peserta. keluar dari 10pg- 1tgh hri.then kol2 ptg- 5.00 pula. kena berkorban sedikit untuk menjayakan prgram ini. Esok hantar Air Salsabila pula ke pondok..20 tong semuanya. seperti biasa, Air Salsabila menjadi penaja setiap kali program sekolah agama ini. :) Air yg bersih amat penting.  *ayat promot disitu.he3


Apapun, if nak tahu  ttg program tersebut, InsyaAllah Anis akan selitkan dalam post yg akan dtg ya. Doakan kami success menyediakan input yang …

Bila ada yang memuji

Apabila kita mendapat pujian, kita sebaik2nya menjawab pujian dengan ayat "Hadza min fadli Rabbi" yang bermaksud.... "Ini adalah kurnia dari Tuhanku"....... :)

We not suppose to reply the praise from others with these words :- ...eh...mana adaaa..... :)ishk taklah.......oh biasa-biasa je, mana ada cantikkk.....eh awak ni, perli pulak..... ..hahaha..... those answers are very negative words n tak bagi apa2 kebaikan atau kredit pun samada untuk diri kita sendiri atau untuk sahabat kita tadi. kdg2 saya sendiri pun terlepas jawab mcm tu jugak..hehe.nak cover malu org puji n xnak riak sgt.huuhu

Jadi , ada baiknya kita menjawab pujian sahabat kita dengan ayat yang tersebut di atas iaitu dari Surah 27An-Namlu Juz 19 ayat 40


 *sila baca terjemahan ayat tersebut yang begitu indah maksudnya untuk dimengertikan
 (kisah Nabi Sulaiman a.s)*

Sekian....wassalam... :)

Selamat Ulangtahun :)

Image
Hari ini hari ulangtahun ku yg ke 20 !!
Dah puluhan nampaknya n perlu sedar bukan di zaman belasan tahun lg..hihi

Thanks juga kpd kawan2 dan juga sedara yg sudi wish kat anis..
semoga dimakbulkan doa2 kalian :)

141 Birthday Wishes !!
Thanks

Ingin mendapat Keberkatan dalam hidup, bila berkat jadi success n rezeki sentiasa cukup kan. Bila ilmu tu berkat,pasti cemerlang lam exam kan. nak jadi anak yg solehah..huhu . nak kawen cepat n jadi isteri solehah.. jadi ibu kebanggaan anak2 nanti. impikan keluarga bahagia.. Aamiin.. :)

Hari-Hari Terakhir Seorang Hamba

Image
Hari berganti hari. Keadaanku semakin tenat. Tubuhku terkaku seperti mayat di atas katil di salah sebuah hospital yang aku sendiri tidak tahu mengapa aku di tempatkan di sini. Sebelum tu, yang aku ingat aku sedang memandu kereta ayah,lalu bertembung dengan lori balak. Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa. Pandanganku kabur. Tidak dapat ku pastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku.Aku terasa dada ku teramat berat dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa lagi. Derita sungguh.nafasku sesak. Tiba-tiba tanganku di pegang kuat. "Mengucapsayang,,mengucap........Asyhaduallailahaillallah....... .."ucapan itu dibisikkan ke telingaku di sertai dengan tangisan.Itu suara ibu.manusia yang pernah mendodoikan daku semasa kecil,manusia yang pernah menyuapkan nasi ke dalam mulutku,manusia yang pernah memberi susunya serta yang pernah merotanku kerana degil.


"Bagaimana dengan keadaannya doktor?"Aku amati suara itu.Pasti itu suara abang.Mungkin abang baru sam…