Posts

Showing posts from April, 2011

Saya Malas la baca Quran

Image
Salam Sayang semua :) Entry kali ini, kenapa kita malas bace quran ? Makan hari2, tidur pun hari2, ngadap laptop , blogging n berfacebook pun hari2 kan ? Tp, bace Quran malas benar kan? Di mana diri kita sebenarnya, apa matlamat kita hidup di dunia, dan menuju kemana kah kita ?
Ada orang baca Al-Quran hari-hari, Ada orang baca Al-Quran 2 hari sekali, Ada orang baca Al-Quran selang sehari, Ada orang baca Al-Quran seminggu sekali, Ada orang baca Al-Quran setahun sekali, Ada orang baca Al-Quran hanya bila ada orang mati, Ade juga time takot jer mula ingat Quran, tu pun letak je bawah bantal, Ada jugak yang langsung tak baca, tunggu orang bacakan time dia mati...

Mengapa perlu membaca Al-Quran, walaupun tidak memahaminya..?
Ini adalah satu kisah yang sangat menarik.  Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Mungkin ada yg pernah bace kisah ni tp apa salah sbgai pringatan sekali lg :)
Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.
Mengapa Kita membac…

Kenangan Terindah

Image
Salam Muhibbah Semua ! Entry kali ini nak kongsi sikit pasal kenangan indah yg telah tercipta dlam sminggu dua ni . Nak menunggu mood utk update blog xdtg2 ,  tp hari ini selepas dgr lagu dari blog my kezen Faiz terasa mud nk tlis blog dtg . hehe . Mgkin perasaan rindu detik2 sebelum bermulanya  Debat Piala Dekan 2011 semakin membuak2. 
Ahad 17 April 2011  Anis telah selamat tiba di UIA Petaling Jaya.  Ada perjumpaan untuk semua pendebat2 dan committees katanya.  Perjumpaan tu diadakan di lecture Hall A jam 2petang.  Ada sedikit taklimat pasal debat dan ade juga demo debat dari ahli kelab debat .  Mmg dorang semua yg buat demo tu power lah dan banyak pengalaman. Terkedu sekejap tgk dorang dan perasaan cuak mula dtg . Haish, ni yang buat kite tak suka ni .
 Pd petang tu juga anis kenal kenalan dgn team anis Isha dan Liyana .  Dorang pun baru juga n xada pengalaman berdebat ni tp dorang dah banyak kali training . Org yg byk training ni lain la daripada org yg dah lame tggal areana debat dan berkar…

IIUM EVENT !!

Image
Salam sejahtera dan Salam penuh barokah . Entry pd kali ini ialah berbentuk promot . Apakah itu ? Event ini lah yg menyibukkan diri ini dengan pelbagai penggalian maklumat yg selama ini telah tumpul dan meraung2 mahu diasah kembali , dgn training yang agak kelam kabut dan Confident yg xckup2 lg . Ya Allah ape sudah jadi agaknya dgn diriku ini ?? Mai sini nak cite event ape yg grand sgt tu ha ?




CFS UIAM akan mengadakan DEAN'S CUP DEBATING 2011. ( Malay and Arabic ) . Peserta debat adalah diantara pelajar2 dari semua course iaitu dari Pusat Asasi UIA PJ dan NILAI . Semua dijemput hadir untuk menonton persidangan debat secara langsung . Pelajar2 sekolah dari SBP ,MRSM dan Sekolah Menengah biasa juga turut join untuk menyaksikan pendebat2 UIA ini berhujah . Students luar UIA dan org yg bukan students pun boleh datang untuk menyaksikan grand event ini . So ,apa tunggu lg ? Mari lah sama2 kita semarakkan lg Dean's Cup Debating ini pd :
TARIKH: 22April -25 April 2011 .
22 April : Pendafta…

:: Setransport Tarbiah , SeSweet Ukhwah Tercipta ::

Image
Salam Sejahtera :)  Emm . lame betol tggu mood nak ber-Blog datang . Janji yg belum ditunaikan . HAHA.. janji la sgt,, Mcam la ade org nak bace kan *PERASAN* . Actually post yg lepas mmg janji nak share citer pasal Mukhayam PTAK. Alhamdulilah selepas sembuh dari sakit tekak dan suara dah kembali ok, kembali ber bLOG.HEHE . Okay, Lets me Story Mory eyh :)
PTAK tu abbreviation dari Pondok Tok Ayah Kedah. Terletak di Kampung Panchor, Kota Bharu Kelantan. so,Why Tok Ayah KEDAH pula ? Ha, sbb nye Tok Ayah tu berasal dari KEDAH dan beliau Kahwen dgn Org Kelantan iaitu selaku kerabat Anis juga. Tok Ayah la yg mula2 buka Pondok tersebut dan menjadi asrama bg students yg belajar di SMU(A) Tarbiah Mardzhiah , Panchor iaitu sekolah agama yg berhampiran dgn pondok tu. Now, cucu beliau Dato'Mohd Ammar Nik Abdullah dan Ustaz Najmuddin Nik Abdullah selaku penaung pondok tersebut. Begitulah serba sedikit al Kisahnya. 
Mukhayyam Tarbawi PTAK 2011 kali ini diadakan pd 31 MAc- 2 Apr lepas di Permai Cha…