:: Setransport Tarbiah , SeSweet Ukhwah Tercipta ::

Salam Sejahtera :)
 Emm . lame betol tggu mood nak ber-Blog datang . Janji yg belum ditunaikan . HAHA.. janji la sgt,, Mcam la ade org nak bace kan *PERASAN* . Actually post yg lepas mmg janji nak share citer pasal Mukhayam PTAK. Alhamdulilah selepas sembuh dari sakit tekak dan suara dah kembali ok, kembali ber bLOG.HEHE . Okay, Lets me Story Mory eyh :)

PTAK tu abbreviation dari Pondok Tok Ayah Kedah. Terletak di Kampung Panchor, Kota Bharu Kelantan. so,Why Tok Ayah KEDAH pula ? Ha, sbb nye Tok Ayah tu berasal dari KEDAH dan beliau Kahwen dgn Org Kelantan iaitu selaku kerabat Anis juga. Tok Ayah la yg mula2 buka Pondok tersebut dan menjadi asrama bg students yg belajar di SMU(A) Tarbiah Mardzhiah , Panchor iaitu sekolah agama yg berhampiran dgn pondok tu. Now, cucu beliau Dato'Mohd Ammar Nik Abdullah dan Ustaz Najmuddin Nik Abdullah selaku penaung pondok tersebut. Begitulah serba sedikit al Kisahnya. 

Mukhayyam Tarbawi PTAK 2011 kali ini diadakan pd 31 MAc- 2 Apr lepas di Permai Chalet & Rest, Bachok Kelantan.  Seramai 110 org peserta (Muslimin & Muslimat)dari pelajar tingkatan 1,2 dan 3 menyertai program ini. 24 org committees (EXCO2 Pondok) terdiri dari students juga. 11 students IMPORT dari UIA pula menjadi Fasilitator . =] Seorang fasi tambahan pula adalah student sekolah tersebut ,beliau lepasan STAM.

Sebelum program ini berlangsung, beberapa mesyuarat telah diadakan iaitu bersama urusetia, bersama exco dan mesyuarat sesama fasi . Ni Fasi2 nye :

  • Firdaus bin Idris - UIA NILAI jurusan Pengetahuan Berteraskan Wahyu
  • Siraj bin Yasman - UIA NILAI jurusan Pengetahuan Berteraskan Wahyu
  • Nik Muhammmad Hazwan - UIA PJ jurusan Engineering
  • Mohd Bukhari bin Mansin -  UIA PJ jurusan BioTech
  • Abdul Hayyie - UIA PJ jurusan Farmasi
  • Naim - lepasan STAM SMUATarbiah Mardziah

Ni Fasi sisters pula :
  • Wan NurHazwani UIA PJ jurusan Undang2 (LAW)
  • Siti Maisarah  UIA PJ jurusan  Farmasi
  • Nur Izzati UIA PJ Jurusan BioMedic
  • Zaleha UIA PJ jurusan BioMedic
  • Wan siti fatimah  UIA NILAI jurusan B.Arab
  • Tuan Anisdina UIA PJ  jurusan Architecture (Seni bina)
Nak jugakk letak name sndiri :p


Mesyurat nampaknye !


Eh2 Mesyuarat jugak fasi sisters ? hehe


 Nak cerita secara detail tu xla sgt sbb catatan pn hlang n tentatif pun dah diambil sape ntah. Big Boss fasi kot. ha,SAPE kah yg terasa ??

- 3 buah bas mengangkut pelajar ke Permai
- 6 Fasi pmpuan Anis yg angkut nek keter sndri. hehe
- Fasi lelaki pun dorg dgn pengangkutan sendiri.

 LATIHAN DALAM KUMPULAN (LDK)
Terdapat 6 LDK
1. ICE Breaking : Mula2 dgn permainan bursa Saham (Sekecik mane pun kita, tetap berharga) . Pastu sesi dalam group pula iaitu taaruf sesame ahli dan fasi, pemilihan nama kumpulan , buat Panji, Cheers , dan Pembentang Panji .

Pelekat Harga ditampal pd dahi bg muslimin dan bg muslimat pula di telapak tgn

2. Solat : Memberi pendedahan tentang rukun2 , bacaan dalam SOlat  dan sbgainya.

3. Permainan Tukar VOcal : Melibatkan Si buta, Si bisu dan Si Normal. Fasi beri arahan kpd si bisu. si bisu pula mnyampaikan arahan tersebut kpd si normal dgn caranya sndiri n akhir sekali si normal beri arahan kpd si buta agar mencari barang yg dikehendaki. permainan yg amat menarik ! Inputnya pun berguna dari segi kerjasama, kePEKAan, Patuh , Arahan yg Jelas , Bersyukur dgn sgala nikmat pancaindera n sbgainya.

4. Sambungan dari LDK 2 : Cara Beristinjak dan Cara solat yg betol. 

5. Mencipta 'Donut'. menggunakan tepung dan air


Donut Muslimin
Donut Muslimat .Comel kan ?


6. Bincang tentang persembahan untuk malam kebudayaan

 RIADAH
Muslimin : main Bom2 negara  dan Ular2
Muslimat : Main Ular2, Jual Budu , Saye diSini!! n SIFIR2 
Ular-ular

Bom-bom Negara : Grup kalah kene simbah air

 Permainan Saye Disini !! 


Peserta muslimin kena denda :p
 RECALL
PUKUL 3.45 PG.
Sesi Muhasabah diri.
Points:
  • Niat 
  • Harapan Parents
  • Tak serius
  • Disiplin
  • Masalah Hati 
  • Pasif
Setiap point2 tersebut dikhandak oleh setiap fasi. Peserta Muslimin dan Muslimat diasing kan.

Selepas itu sesi muhasabah kemuncak adalah peserta dikehendaki melukis wajah parents mereka dan menulis harapan parents terhadap mereka di A4 paper. kemudian Fasi membuat reaksi  seolah2 membakar kertas tersebut dan suasana gawat sekali apabila peserta muslimat bertindak balas merebut kertas2 harapan mereka daripada tgn fasi2. Ada Peserta yg menangis dan berjanji akan berubah. hm..yg pastinya tulis lah sebanyak mane pun harapn diatas kertas tapi kalau tidak berazam utk mlaksanakan n mencpai nya akan sia2 juga. :) 
Membakar kertas harapan



Committees yg Keletihan

sesi Bro Hayyie
tak sanggup mlihat adik2 menangis sedih tapi biarlah air mata itu adalah air mata penyesalan atas segala sikap mazmumah sebelum ini dan memulakan azam yg baru lantas  mencipta jiwa2 yg mmpunyai ruhh yg berkobar2 menempuh dunia penuh cubaan ini dan menepis iman yg rapuh. InsyaAllah bahagia dunia Akhirat .

 EXPLORACE
Terdapat 6 checkPoints :-
1. Ibadah : Bro Hayyie & Sis Sarah 
2. Ukhwah : Bro Firdaus & Sis Waniey
3. Kepimpinan : Bro Siraj & Sis Wan
4. Pengetahuan : Bro Bukhari & Sis Zaleha
5. Ketaatan : Bro Naim & Sis Anisdina
6. Pengorbanan : Bro WAe & Sis Izzati


Checkpoint bro WAe & Sis Ety : Pengorbanan.
Bro wae sdg membacakan tugasan kpd adik2




Checkpoint2 : Bro Fordaus & Sis Waniey . ( Kepimpinan )
 Binaan Istana Pasir



Binaan Istana Pasir Muslimin

Sempat bergambar dgn Group Anis : Sumayyah :

Gambar campur2 :)

Pengarah Program :Imran

Timbalan Pengarah : Wan Nur Anis



Pengalaman yg amat tak dapat dilupakan. Pengalaman bersama adik2, kenakan adik2, disamping mentarbiah diri . 

Jutaan TErima Kasih kpd Penaung PTAK kerana Menjemput kami menjadi fasi Mukhayyam Tarbawi ini. Ribuan Syukran kpd Adik2 commitee yg byk beri kerjasama . bahagian catering pun masak sedap . hehe. Abg2 fasi dah cop dah msukkan ke list calon2 isteri. HEHE. tak Terrkira nya ucapan Terima Kasih juga kpd semua Fasi2 yg sanggup meluangkan masa cuti join program ini dan sesungguhnya berprogram bersama antum  amat best . Semoga antum semua success dalam bidang yg antum ceburi . Mintak Maaf dan ampun sekira ada Terguris dihati antum dan jika ada sikap dan gurauan yg melampau mintak ditegur. sesungguhnya tiada niat dihati untuk mengada2 tapi sekadar membina halawatul ukhwah dan Ilalliqo' fi Mustaqbal InsyaAllah :)

Comments

  1. kak anis...setelah sy mbace dgn teliti stiap pkataan yg tertera...trdpt 2 ksalahan....hahaha..(ayt xleh bla)

    1 ) dato' nik ammar bkn cucu Tok Ayah, tp ank beliau...huhu...
    2 ) wani n ust firdaus pnye checkpoint time xplorace adlah Kepimpinan...bkn ukhwah...haha....but, its ok....thanks sbb sudi catatkn disini..nk tggu wani masok lam blog wani, xtaw ble siapnye...huhu...miz u...luv u..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Emm. okay..pembetulan2. hehe
    1. Tok ayah kedah tu mmg datuk kpd ustz najmuddin. Tok ayah n Nik Abdullah bukan org yg sama tp selaku Ayah n anak. nama sbnar Tok Ayah ialah Arsyad klu xsilap. :)

    2. Ohh..kepimpinan. ayya lupa lak

    ReplyDelete

Post a Comment

Amboi,nak komen ape tu ?

Popular posts from this blog

Pengalaman bersalin anak pertama (38 Weeks)

Tudung Bulat, Akel, Bawal or Ariani ? Selendang Maybe ?

COMMITTEE MEMBERS LIST FOR TAARUF PROGRAMME 2011/2012