Monday, August 27, 2012

Tudung Bulat, Akel, Bawal or Ariani ? Selendang Maybe ?

Bismillahirrahmanirrohim..

Kali ini entry about tudung pulak ?
Sensitif kah ? let see :) HAHA

Ha..Lelaki pun perlu untuk tahu jenis-jenis tudung mak,adik dan
 bakal Isteri maybe? hehe

Kenapa bertudung ?
Sebab menutup aurat itu wajib keatas semua orang Islam .
Aurat lelaki adalah antara bawah pusat hingga atas lutut.
Manakala aurat perempuan pula adalah,
semua anggota badan kecuali muka dan telapak tangan .
Okeh, telah sedia tahu dan senang bukan ?

Bagi muslimah pula, bab aurat ni lebih terperinci..
Tak boleh ketat, jarang, singkat dan terlalu labuh pun tak boleh juga.

Berkenaan tajuk entry kali ini mungkin agak sensitif sikit sebab macam membezakan antara kaum-kaum yang berlainan jenis tudung kan. Sebenarnya, itu bukanlah menjadi isu asalkan ia menutup aurat .
Islam tidak melarang kita untuk berfesyen asalkan menutup aurat dan tidak melanggar syara'. 
Islam itu mudah kan sayang?

Okay, kita kenal-kenal dulu jenis-jenis tudung ya ?

1. TUDUNG BULAT LABUH
Tudung ni saya pakai mase belajar kat Maahad Muhammadi Lilbanat dulu .
Memang saiznya labuh menutup dada dan pinggang.
Mengikut jenis kain, ada yang nipis dan tebal.
Kalau tebal baguslah. Cantik!
 kalau yang nipis sampai nampak berbekas bentuk telinga dan dada.
Ini perlu dititikberatkan juga kan?

2. TUDUNG AKEL
Tudung Akel ni made in Turki .
Ada juga yang tiruan tapi dari China.
Seperti biasalah tudung tiruan ni kualitinya tetap tak sama dengan Akel asli.
Akel ni ada dua bidang sahaja iaitu bidang (saiz labuh) 50 dan 60 .
Makin besar bidang tu makin labuh la tdung tersebut.
Memang menutup paras dada dan femes dalam kalangan student dari sekolah agama dan yang ingin berjinak-jinak ingin memakai tudung besar :) 
Tidak jarang dan tidak perlu memakai inner neck.
Akel ada various jenis iaitu jenis plain , tone
 dan bercorak sarat dan tidak sarat.

Akel Corak sarat bidang 50'
Ada pula yang tidak berapa suka tudung ni sebab kainnya amat lembut 
dan susah nak dibentuk bahagian muka.
Bergantung pada citarasa masing-masing kan :)

3.TUDUNG BAWAL
Tudung bawal ni memang agak jarang dan nipis.
kalau gred num 1 dan original makin lah nipis ia.
Kalau pakai tudung ni tanpa inner neck memang tak lepas la.
Tak pass bab aurat ler :p
Bawal ni ada pelbagai bidang (saiz) iaitu:

~Bidang 45'

~Bidang 55'


Bidang 60'
Semua tudung bawal ni saiz nya menutup aurat sebenarnya iaitu lepas paras dada cuma bergantung pada individu ada yg sengaja memendekkan tudung mereka hingga tidak melepasi paras dada.
Dulu, saya juga tak pakai tudung bawal sebab ianya jarang dan menampakkan bentuk leher.
Tapi sekarang inner neck dah direka khas untuk cover leher jika memakai tudung yang jarang.
Jadi tak salah nak memakainya kan?

Contoh Inner Neck :)
Kat Busana Pusat Asasi UIA Petaling Jaya ada Aunty yang jahit inner .
Lebih murah dan jenis kainnya pun selesa.
Paling kecil Rm6 je.

4. ARIANI
Jenis ade scarf keras atas kepala.
Tudung Ariani or Arini je asalnya design dari Indonesia.
Tapi, sekarang dah ada bermacam jenama dan harga pun agak mahal.
Terdapat pelbagai saiz juga iaitu dari saiz S, M, L n XL.
Bergantung kepada individu masing-masing lah samada 
ingin memakai tudung untuk menutup aurat atau sekadar berfesyen.

5. SELENDANG (SHAWL)
Selendang juga ada pelbagai jenis saiz dan jenis kain.
seeloknya pakai la jenis Pashmina.
Lebih tebal dan besar.
Manis gitu dan cukup bergaya :)

 Contoh Pashmina




Jadi kesimpulannya jenis tudung samada tudung labuh, bawal, selendang or apapun tidak menjadi masalah asalkan menutup aurat . 
Jangan anti dan pandang rendah terhadap perempuan yang pakai bawal or selendang ya :)
PEACE ^_^v

Semoga Allah Merahmatimu Muslimah Solehah sekalian !


11 comments:

  1. suka entri ni! ;)

    ReplyDelete
  2. Bagus entri ni! Tulah, ramai ... Mungkin saya juga.. Yg merasa diri lg baik drpd org lain hnya dgn mnilai luaran dan pnampilan.. Astaghfirullah!

    Islam tu simple, bnyk pkara yg dipermudahkan, cuma org yg menyusahkan ...

    Kita pun kna be careful, kan? Jgnlaaa tabarruj berselindung di balik nama fesyen,.. Bahaya!

    Good job!

    ReplyDelete
  3. Thanks for the info. Jika berminat utk mencari tudung akel FREE SHIPPING poslaju Malaysia boleh singgah ke nurhijabhouse.blogspot.com.my :)

    ReplyDelete
  4. anonymous : Terima Kasih :)

    Anisfruity : ya, betul.. Mmg penampilan mncermin peribado, jngn salah tafsir dgn hanya pndang luaran shja. juga, jaga tabarruj dsbalik fesyen. permainan syaitan mmg licik mggoda kita dsbalik feyen.

    Mama Iffaheem : sama2..InshaAllah...

    ReplyDelete
  5. Maaf mama aisy. Alamat websitenya nurhijabhouse.com.my untuk tudung akel FREE SHIPPING malaysia :)

    ReplyDelete
  6. Cari tudung labuh susah nk jumpa? Kami dari Bawal Labuh & Lace Roses telah melancarkan beberapa tudung corak tribal dan paisley labuh bidang 55/60 yang terkini. Tudung Akel juga disediakan bg bidang 50 dan 60. Untuk info lanjut boleh lawati page Bawal Labuh & Lace Roses.
    Contoh tudung Tribal terbaru!

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665969053430307&set=a.665968946763651.1073741862.320589301301619&type=1&theater

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. kecewa, skg ni ramai peniaga tudung labuh yg suka ambil kesempatan, jual harga tudung berkali ganda. orang yg baru je nak bjinak2 dgn tdung labuh pun kena fikir dua tiga kali nak beli.

    ReplyDelete
  9. salam....nak th ye jenis selendang yang mudah di pakai?yg mne ye x pyh sush2 nk belit heehehehe.....n jns kain selendang bergatah skt.....
    salam perkenalan dari sy
    Dsweetdiamond.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. salam....nak th ye jenis selendang yang mudah di pakai?yg mne ye x pyh sush2 nk belit heehehehe.....n jns kain selendang bergatah skt.....
    salam perkenalan dari sy
    Dsweetdiamond.blogspot.com

    ReplyDelete

Amboi,nak komen ape tu ?