Posts

Showing posts from July, 2013

Biskut Raya!

Image
Biskut Kelapa Rama-Rama dan 

                                                                   Biskut Semperit :) Bentuknya lain dari yang biasa sikit sebab mase mula-mula buat,
tak jumpa acuan so,buat je la bulat-bulat.hehe
Sebenarnya ni testing ketuhar baru..hihi
ok,pasni boleh buat banyak-banyak lagi bila dah tahu ragam setting suhu dan mase!
:)

Mai cuba sini mai!

Image
Hari ni saya cuba dua masakan Ha... nk tahu apa dia?
ni dia! KEK PELANGI !

Kek ni ada 4 warna.. Oren, Pink, krim dan Hijau.. Lembutt je!

Then, menu masakan untuk berbuka hari ni adalah: AYAM PERCIK LADA
ini resepi Kelantan punya ayam percik.. ikut resepi betul-betul.. InshaAllah sedap!
bagi kat kakak ipar sikit,jiran sikit hehe
okeylah selamat berbuka :)

Husnudzhon.

Image
"Sebaik-baik perancangan ialah Perancangan Allah swt.

Boleh jadi kita bencikan sesuatu, ia sebenarnya baik untuk kita.

Boleh jadi kita sukakan sesuatu, tetapi ia sebenarnya tidak baik untuk kita.

Positif lah dgn Allah" -IHI-

Walau susah..walau perit..

Bersangka baiklah denganNYA
Positif dengan NYA.

Robbi inni lima anzalta ilaiiya min khoirin faqeer..

"YaAllah, sesungguhnya aku ingin kebaikan yang engkau turunkan kepadaku"


Kek Lapis buah :)

Image
ok! siap jugak kek lapis buah ni...
ok la for the 1st time buat...
Tak sabar nak buat berbuka!! hehhe

Ok,fine. Hanin rasmi dulu :p

A Book.

Image
Secret About Men,
Every Woman Should Know..

Minggu lepas,
Selepas sarapan..kemas-kemas buku lama kat rak..
Ternampak buku ni..
buku Kak Wan time dia duk UM dulu
Tajuknya agak scary..
Scary?
Err...Bagi saya je lahh..hehe
sebab, kalau jumpa buku ni kat kedai buku memang tak beli kot..
sebab macam desperate sangat nak tahu pasal lelaki keee..haha

Tapi,belek punya belek,
tebal juga..4cm..
dah terasa macam nak bacalah..sebab buku english..
Boleh la improve english kan..
So, bermula la misi baru untuk habiskan buku ni..
Berkembarkan kamus english-Malay ditepi...hehe

Sesampai muka surat 20 lebih tu..terasa bertuah baca buku ni..

Mula-mula,
Penulis buat contoh situasi lelaki yang perempuan patut faham..
Reaksi, gerakan, percakapan dan semua perihal lelaki yang patut perempuan nilai..

Penulis banyak menulis tentang masalah rumah tangga wanita yang datang menemuinya..

Kebanyakannya, 5,6,9 tahun bercerai..

Contoh mistake #1:
Women like to mothering Men, like a Son.

Perempuan layan suami macam anak..
Suruh itu ini, membeb…

TANZIIMIL WAQT

Image
Tanziimil Waqt : Pengurusan Masa

Tajuk entry ni pernah dijadikan tajuk pada entry yang lepas sebenarnya.. Tapi tak apalah..isi nya lain pula..
Sekarang ni sedang cuti semester selama tiga bulan Buka sem bulan september nanti bakal bergelar pelajar Perancang Bandar tahun kedua :)
Kali ni tak apply kerja memana pun, Jaga anak buah je kat rumah, Lagipun, bulan puasa dah nak dekat dah.. Lagi lima hari.. Cepatkan masa berlalu.. Nak memanfaatkan masa di bulan Ramadhan Banyak azam ni..
Pertama kali, memang niat nak study jugak masa cuti ni.. Sebab sem depan mesti lagi tough dengan presentation dan report nya kan.. Nak improve english, arab dan skill pengucapan awam..
Pastu masa cuti ni nak menetelaah balik tarikh Islam (Sejarah Islam)
yang dah berkarat lama, Improve hafazan, surah-surah yang dah dihafaz kena refresh ingat balik, Baca buku fiqh Islam, hukum hakam..
Selain tu, niatnya nak start study dari awal la subjek-subjek sem depan, cuba mintak notes dari senior, Biasalah, anis ni jenis …

FEEL LIKE A MOM!

Image
I Feel like i am a mom..
why?
hehehehhehe

sebab pegi ambik result adik je pun kat sekolah :p

Hari khamis lepas Anis offer diri nak tolong ambikkan result tengah tahun adik-adik kat
SMU (A) Tarbiyah Mardhiah Panchor..

-Tuan Amir Hamzah,Form 3
-Tuan Siti Aminah, Form 2
-Tengku Adiluddin Syah (anak abang) Form 1

Malam sebelum tu, dah set janji dengan Hazwani..
Dia pun nak pergi ambil result adik dia yang form6..
Selagi tak ada parent ambil result,student tak dibenarkan balik..
kesian betul..hehe

Pukul 10.30am Wani datang jemput..
Bawak si kecil Hanin sekali..haha..

Mula-mula, jumpa guru kelas Kuadiludin,
Guru kelas dia puji sebab dia budak baik,
dengar cakap,
cuma pendiam je..hehe

then Ku Amir Hamzah,
yg ni malas sikit..ade fail subjek pulak tu..
Guru kelas dia kata,dia selalu duk depan,
dan banyak cakap..

last sekali Ku Siti Aminah,
Yang ni pandai..
tp,sejak masuk nasyid..
sibuk sangat dengan latihan nasyid..
Memang dapat johan peringkat YIK (Yayasan Islam Kelantan) tapi,
pelajaran la pulak agak menurun..
"Si…