TANZIIMIL WAQT

Tanziimil Waqt : Pengurusan Masa


Tajuk entry ni pernah dijadikan tajuk pada entry yang lepas sebenarnya..
Tapi tak apalah..isi nya lain pula..

Sekarang ni sedang cuti semester selama tiga bulan
Buka sem bulan september nanti bakal bergelar pelajar Perancang Bandar tahun kedua :)

Kali ni tak apply kerja memana pun,
Jaga anak buah je kat rumah,
Lagipun, bulan puasa dah nak dekat dah..
Lagi lima hari..
Cepatkan masa berlalu..
Nak memanfaatkan masa di bulan Ramadhan
Banyak azam ni..

Pertama kali, memang niat nak study jugak masa cuti ni..
Sebab sem depan mesti lagi tough dengan presentation dan report nya kan..
Nak improve english, arab dan skill pengucapan awam..

Pastu masa cuti ni nak menetelaah balik tarikh Islam (Sejarah Islam)
yang dah berkarat lama,
Improve hafazan, surah-surah yang dah dihafaz kena refresh ingat balik,
Baca buku fiqh Islam, hukum hakam..

Selain tu, niatnya nak start study dari awal la subjek-subjek sem depan,
cuba mintak notes dari senior,
Biasalah, anis ni jenis lambat pick up, so kena usaha lebih dari orang lain T_T

Improve diri..yeahh, memang wajib la kan?

Pernah terasa bosan tak tahu nak buat apa bila kat rumah ni..
tapi, cepat-cepat istighfar balik..kenapa nak rasa bosan?
Padahal agak benci dengan words 'Bosan,boring,xtau nk buat apa'..
Masa , kalau dimanfaatkan maka tak akan ada istilah bosan..
Baca Quran ke..
Basuh pinggan..
Bace blog tambah ilmu..
Lompat2..haha

Sebenarnya, agak happy dirumah..
Haa..sebab apa? 
sebabnya, selalu boleh makan..hehe. makan memang cukup.
pastu, terasa semangat kuat je sebab disamping parent dan family..
Dilindungi..Disayangi..
Dapat tengok wajah ,raut muka ma abah pun dah bahagia..
dengan penuh sayang..
Dapat pahala tahu?
Yg paling penting..kalau duk kat rumah ni..Solat Berjemaah mmg wajib..
Setiap waktu..ya,abah memang mementingkan solat jemaah..
Subuh dan Maghrib memang pantang la abah kalau sorang tak cukup di ruang solat.hehe
Alhamdulillah :D

okeh, ni jadualnya.. cuti tu cuti juga tapi study jangan tinggal walaupun sikit je sentuh kan..hehe


SCP: Social And Community Planning
IH: Introduction To Housing
QSBE: Quran Sunnah For Built Environment
ENG: English Improvement
TI: Taarikh Islam /Arabic Improvement

Ok,semoga istiqamah :)

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman bersalin anak pertama (38 Weeks)

Tudung Bulat, Akel, Bawal or Ariani ? Selendang Maybe ?

COMMITTEE MEMBERS LIST FOR TAARUF PROGRAMME 2011/2012