Posts

Showing posts from April, 2017

Amalan semasa mengandung

Salam kasih sayang!

Ok post kali mengenai amalan semasa mengandung memandangkan ramai yang bertanya kpd saya apa tips tips dan amalan supaya mudah bersalin dan anak sihat walafiat. Ok saya akan share apa saya amalkan.

Untuk pengetahuan readers, saya pernah 2 kali keguguran jadi saya amat teliti dalam penjagaan kandungan kali ini. Sebelum disahkan pregnant saya diet turunkan berat badan sebanyak 4 kg. Acid folic mmg saya amalkan semasa kami merancang untuk hamil.

Buat pengetahuan readers juga, saya tidak mengamalkan apa apa supplement/jamu yg berlambak di pasaran skrg. Dr Marsita hanya sarankan saya amalkan makanan sunnah, banyak makan sayur dan kurangkan fast food.

1st Trimester
1. Amal surah yusuf, lukman
2. Acid folic, duphaston (kuat rahim)
3. Proscal (minyak ikan)
4. Provas (kalsium)
5. Jus delima
6. Madu
7. Susu kambing
8. Kurma


2nd trimester
1. Khatam alquran
2. Acid folic, kalsium,
3. Jus delima
4. Madu
5. Kurma
6. Susu kambing
7. Saffron (utk kulit baby cantik)

3rd Trimester

Pengalaman bersalin anak pertama (38 Weeks)

Assalamualaikum.
Dah lama tak menulis ni. Sekarang baru ada mood nak menulis.

Alhamdulillah saya sudah selamat bersalin dan kini dah 10 hari berpantang. Oleh itu, saya nak share sedikit detik detik nak dekat bersalin.

Sebelum ni, saya mmg kerap sakit perut sbb angin. Kembung perut. Ya Allah mmg tak selesa. Selain tu masuk 8month kandungan ni, tulang pelvis pulak agak sakit sbb kepala baby dah turun kebawah. Mmg time tidur nak pusing kiri kanan n turun naik katil tu mmg dugaan sgt. Setiap malam mengadu dekat hubby sakit.

Alkisah 1 april 2017 3am
Saya time ni tersedar time tidur sebab perut rasa tak selesa. Tapi tak ada la sakit sangat. Asyik rasa macam nak buang air besar je. So ulang alik pegi tandas. Pukul 5 am mcm tu kejut hubby cakap rasa lain macam, mcm contraction. Dah start guna apps kira frequent sakit tu. Tp diri sendiri pun tak pasti samada contraction atau sakit pelvis, perut kembung atau nak buang air besar haha. Ikutkan due date 11 April. Air ketuban, lendir atau darah pun…